Toukokuun lukupiiri 2022

Kuva Arto Luoma

Toukokuun lukupiiri kokoontui kirjastossa perjantaina 6.5. klo 19. Pukkilan lukupiirin toukokuun ohjelmassa oli siis tapahtunut muutos, ja Hanna Maidellin Viipuri-teema siirtyy tuonnemmaksi.

Tilalle tullutta Andrei Makinen Ranskalaista testamenttia käsiteltiin pikemminkin illan osanottajien henkilökohtaisten lukukokemusten ja -elämysten kuin erityisen alustuksen pohjalta. Luonnollisesti tekijän muihinkin teoksiin perehtyminen on suotavaa ja epäilemättä hyvin palkitsevaa.

Vuoden 1957 syyskuussa, vajaa kuukausi ennen kuin Neuvostoliitto lähetti historian ensimmäisen tekokuun radalleen, syntyi Siperian Krasnojarskissa poika, joka 1990-luvulla ponnahti maailmankuuluisuuteen kirjailijana teoksella Ranskalainen testamentti (suom. Annikki Suni; WSOY, 1996). Tekijän isoäiti oli ranskalainen, ja häneltä lapsenlapsi oli jo neljän vuoden ikään mennessä oppinut ranskan kielen.

Kysymyksessä on Andrei Makine. Hän kasvoi Penzan kaupungissa, 700 kilometriä Moskovasta kaakkoon, opiskeli Kalininin yliopistossa, valmistui kirjallisuuden tohtoriksi Moskovan valtionyliopistosta ja opetti kirjallisuutta Novgorodissa, kunnes v. 1987 matkusti Ranskaan eikä palannutkaan kotimaahansa vaan anoi Ranskasta poliittista turvapaikkaa ja sai sen.

Ranskan kansalaisuus Andrei Makinelle myönnettiin v. 1996, ja 20 vuotta myöhemmin hänet kutsuttiin tuolin numero 5 haltijaksi Ranskan akatemiaan.

Makinen tunnetuin teos Ranskalainen testamentti kertoo liikuttavalla ja monin paikoin lumoavalla tavalla ilmeisen omaelämäkerrallisen tarinan venäläisen pojan vaiheista lapsuudesta aikuisuuteen ja erityisesti läheisestä suhteesta Siperiassa asuvaan isoäitiin. Isoäidin kertomuksissa ja todellisessa elämässä maailmansotia edeltäneellä ajalla ovat vastakkain suljettu venäläinen yhteiskunta ja keskieurooppalainen elämästä nauttiminen, joka pojasta tuntuu kuin sadulta. Pojan koko elämää tulee leimaamaan tasapainottelu venäläisen syntyperän ja ranskalaisten juurien välillä.

Ranskalaisessa testamentissa yhdistyvät suurten venäläisten klassikkojen ympäristön- ja ihmismielen liikkeiden kuvaus ja historiallisten ranskalaisromaanien ylitsevuotava tunteikkuus.

Taisto Muhonen