Säämingissä v. 1924 puoli vuotta vanhempiensa avioeron jälkeen syntynyt ja Savonlinnassa 41-vuotiaana kuollut Vartio oli syvästi kiintynyt kotiseutuunsa ja sai ihannoimastaan maalaiselämästä ja -maisemasta runsaasti virikkeitä luomistyöhönsä, vaikka ei kuulunutkaan varsinaisiin kansanelämän kuvaajiin. Hän ei pitänyt myöskään siitä, että monissa kritiikeissä hänen sanottiin kuvaavan ”tavallisia” ihmisiä; hänelle ei ollut olemassa tavallisia eikä tavattomia ihmisiä, ei pieniä eikä suuria aiheita, vaan hän sanoi katselevansa kaikkea silmiensä tasalta. Viihdekirjailijan rooli oli kammottavinta, mitä hän saattoi kuvitella osakseen tulevan.
Naisen osa, linnut ja unet, Kalevala, Kanteletar, suomalainen kansanperinne ja kristilliset myytit olivat Marja-Liisa Vartion ehtymättömän mielenkiinnon kohteita; hän jopa suunnitteli väitöskirjaa itkijävaimoista, jollainen hän itsekin uskoi edellisessä elämässään olleensa. Ihmisen yksinäisyyttä ja muukalaisuuden tunnetta samoin kuin erilaisia rajatilapersoonallisuuksia Vartio on kuvannut koskettavasti.
Alun toistakymmentä vuotta kestäneen ammattikirjailijan uransa aikana Marja-Liisa Vartio loi ajan lyhyyteen nähden hämmästyttävän laajan ja monipuolisen tuotannon: runoja, novelleja, romaaneja ja kuunnelmia. Jo vuosikymmeniä hänet on luettu Suomen sodanjälkeisen modernismin klassikoihin. Hänen pääteoksenaan pidetään runsas vuosi kuoleman jälkeen ilmestynyttä romaania Hänen olivat linnut, jonka aviomies Paavo Haavikko ja kustannustoimittaja Tuomas Anhava olivat viimeistelleet.
TOIVO PEKKANEN – Tehtaan varjosta Suomen akatemiaan – oli tiistaina 16.10.2018 Pukkilan Kulttuuriyhdistyksen hallituksen jäsenen Taisto Muhosen kirjailijaesitelmän aiheena Hyvinvointikeskus Onnin Saima -kabinetissa klo 13-14.
Hallittu esitys piti sisällään mm. kuvauksia Toivo Pekkasen perhe-elämästä lapsuusajan Kotkassa, kehitystä viilaajan ja sepän ammateista kirjailijaksi ja akateemikoksi. Kirjailijan henkinen kehitys ja ajattelumaailman muutos ja näkemykset poliittisesta sitoutumattomuudesta ja ihmiskäsityksestä avattiin hienosti kuulijoille. Ilahduttavasti 28 kuulijaa oli saapunut paikalle.