Etsintäkuulutus

Kun luette lukupiirimme taannoista kesäaihetta, Pentti Haanpäätä, niin pyydän, auttakaa minua etsinnässä.
Hukassa on jotain melkein olematonta. Se vaivaa kuitenkin mieltäni. Jos siis löytyisi…
Muistelen nimittäin, että Haanpäällä on kertomus (tai ehkä vain episodi jossain laajemmassa) metsätyömiehestä, jolla oli aina makkaraleipää eväänään. Kun tuli puolisen aika, mies kaivoi repustaan leipäpalan ja rutistuneen, pienen voipaperikäärön. Paperista hän noukki makkaransiivun ja asetti sen leivälleen. Sitten hän haukkasi leipäpalaa, mutta kuljetti ylähuulellaan (kuvitelkaamme…) makkaransiivua eteenpäin.
Leipä loppui, mutta makkara oli koskematon. Mies vaihtoi sen toiselle leivänpalalle ja kolmannellekin. Lopulta hän otti makkaran, pani sen voipaperiin ja takaisin reppuunsa.
Yhden makkaranviipaleen avulla hän saattoi syödä herraskaisesti makkaraleipää monta päivää.
Etsintäkuulutus, siis: Löydättekö tällaista kertomusta? Vai olenko nähnyt unta? Keksinyt itse? (En usko.) Mutta voisiko se olla jonkin muun, ehkä vaikka Kalle Päätalon? Haanpääläiseltä kuulostaa, sanoi Taistommekin.
Haanpäässä on niin paljon kaikenlaista! Mainitsen nyt vain pari teknistä kysymystä: kolme pirullista pistettä, kuten hän itse taisi nimittää…
Ja sitten henkilöiden nimet! Tuskin viime vuosisadan alkupuolella Kairanmaallakaan oli sellaista karkeahkoa, tylyä ja maatiaismaista nimien ilotulitusta, kuin mitä Haanpää käyttää teksteissään.
Otanpa muutamia esimerkkejä: Kaaleppi Köyhkänä, Simo Kärnä, tohtori Tölpäs, tukkiyhtiön pomomies Lomo, Asarias Pura, jätkämies Napes, Pate Teikka, Pänttä, Eemeli Märe, pulamiehet Kolu ja Hattu…
Mutta ehkä kirjailija loi nimilläänkin näyttämöä. Herran nimeksi ei sopinut KaaleppiKöyhkänä. Sen nimisen täytyi olla pieneläjä. Sitä paitsi Haanpään puolustukseksi on sanottava, että hänen sankarikaartinsa oli tavattoman laaja.
Lopuksi tietokilpailukysymys: mainitkaa piippolalaislähtöisiä meidän aikamme tunnettuja suomalaisia, joiden suonissa virtaa myös kulttuurista verta… Yksi ainakin on helposti tiedettävissä.

Juha Mauno

 

Voit kommentoida blogia oikealla ylhäällä olevalla palautelomakkeella. Kommenttisi ja nimesi lisätään harkinnan mukaan blogin yhteyteen. Mainitse kommentin yhteydessä blogin nimi.