Galleria Koivulinnan kesä 2023, Pukkila

Legendaarisen Galleria Koivulinnan näyttelyt käynnistyvät jälleen Pukkilassa. Koivulinnassa puhaltavat uudet tuulet uuden galleristin myötä. Galleriaa hoitaa tänä kesänä Mirva Jaakkola, joka on ollut vapaaehtoisena mukana jo useiden vuosien ajan gallerian toiminnassa ja myös tuuraamassa galleristia.

Upean taidekesän aloittaa kuvataiteilija Vilmalotta Olivia Schafhauser, joka valmistui kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta vuonna 2002. Akatemian lopputyönäyttelystä hänet poimittiin Taidekeskus Salmelan talvistipendiaatiksi, ja sitä seurasi valinta Salmelan kesän nuoreksi taiteilijaksi 2003. Galleria Uusitalo otti Schafhauserin talliinsa suoraan Salmelan kesän jälkeen. Hänellä oli ensimmäinen yksityisnäyttely Helsingissä, Galleria Uusitalossa 2004, josta tie johti useisiin näyttelyihin myös ulkomailla. Hän on osallistunut yksityis- ja ryhmänäyttelyihin Suomen lisäksi mm. Espanjassa, Skotlannissa, Englannissa, Saksassa, Ruotsissa, Portugalissa, Japanissa, Filippiineillä ja Venäjällä. Hän on työskennellyt ammattitaiteilijana valmistumisestaan asti ja saanut paljon huomiota ja arvostusta sekä Suomessa että ulkomailla. Kesällä 2021 oli vuorossa 20-vuotis juhlanäyttelykiertueen aloitus Taidekeskus Salmelassa kesäkuussa ja retrospektiivi Taidekeskus Taarastissa elokuussa Lahdessa. Näyttely Pirkko-Liisa Topeliuksessa syksyllä 2022 lopetti 20-vuotiskiertueen. Seuraavaksi Schafhauser lähtee jälleen ulkomaille työskentelemään ja sopimaan näyttelyitä! Mutta ennen sitä on vuorossa vielä näyttely Suomessa, Pukkilassa! Schafhauserin näyttely ”Matkalla valoon” on esillä 7.6.–2.7.

Kesäkuussa galleriassa vietetään yhteispohjoismaista luonnonkukkapäivää su 18.6.klo 12–16 Silloin Koivulinnaan voi tuoda näytille omia herbaarioitaan sekä luonnonkasvikirjoja. Keskustellaan kukkien keruusta ja kasvien keräämisen historiasta ym. Koivulinnassa on tarjolla raparperimehua. Tapahtumassa on mukana Pukkilan kulttuuriyhdistys ja myös muita toimijoita.

Heinäkuun taiteilija on Minna Kinnunen Lahdesta. Kinnunen on itseoppinut taiteilija. Hän toteaa, että suurin opettajansa on ollut taiteen matkalla eletty elämä ja maalaaminen itsessään vuosien tai oikeastaan vuosikymmenien ajan. Kinnunen on maalannut lapsesta asti ja käynyt taidekursseja monien taiteilijoiden opissa. Hän ohjautui Veda taiteen äärelle 1900-luvun lopulla, jolloin Kinnunen osallistui Maija Pitz- Koposen ohjaamille Vedic Art -taiteen perus- ja jatkokursseille. ”Taiteen äärellä voi voimaantua niitä maalatessa sekä katsoessa. Taide rikastaa elämää moninaisesti ilmaisten niin paljon. Se on leikkiä, se on valoa ja varjoa, se on värienergiaa.”, toteaa Kinnunen. Hänen värikäs näyttelynsä ”Elämän sylissä” on esillä 5.–30.7.

Elokuussa Koivulinnan näyttelytilat täyttyvät Päivi Mikolan teoksista. Päivi Mikola on arkkitehti ja sisustusarkkitehti, joka perusti oman huonekaluyrityksensä Colmio Oy:n v. 2003. Colmio tunnetaan parhaiten moderneista, yksinkertaisista solmio- keinutuoleista. Puu on Päiville suunnittelutyössä rakkain materiaali, mutta keinutuoli johdatti Mikolan myös perinteiseen ryijytekniikkaan ja sen myötä hän pääsi käyttämään käsiään, myös piirustuspöydän ulkopuolella. Ryijyt innostivat toteuttamaan myös luontokuvia – maalaamaan langoilla. ”Ryijyn tekeminen on hidasta, mutta samalla palkitsevaa. On aikaa ajatella, mikä lopultakin on aitoa ja välittämistä siitä, mitä tekee. Välittämistä ympäristöstämme. Uskon, että aina on mahdollista nähdä myös toisin, yksinkertaisemmin, uudesta näkökulmasta.”, Mikola pohtii.  Päivi Mikolan näyttely ”Penkki, puu ja puistotie” on esillä 2.–27.8.  Näyttelyssä on ryijyjen lisäksi tuoleja ja jakkaroita.

Elokuussa galleriassa vietetään myös kansallispukujen tuuletuspäivä lauantaina 5.8., jolloin Koivulinnaan voi pukeutua halutessaan kansallispukuun. Galleriaan voi myös tuoda näytille oman kansallispukunsa tai osia siitä. Tapahtumassa on mukana myös Pukkilan kulttuuriyhdistys. Kaikille pukujaan esitteleville tarjotaan kahvit.

Koivulinna on avoinna keskiviikosta sunnuntaihin klo 11–17. Juhannusaattona ja -päivänä galleria on suljettuna.

Galleria Koivulinnan näyttelyt 2023:

7.6.–2.7. Vilmalotta Olivia Schafhauser

5.7.–30.7. Minna Kinnunen

2.8.–27.8. Päivi Mikola

Toukokuussa 2023

Mirva Jaakkola, Koivulinnan galleristi