Marraskuun lukupiiri 2019

Kuva Arto Luoma

Pukkilan lukupiiri kokoontui perjantaina 8.11. klo 19 Raili ja Tauno Pirhosen luona Syvänojalla, osoite Laurinahontie 2. Hanna Maidell käytti alustuspuheenvuoron ranskalaisen Philippe Claudel’in romaanista Harmaat sielut, joka ilmestymisvuonnaan 2003 oli eniten myyty kirja Ranskassa.

Philippe Claudel (s. 1962) on myös elokuvaohjaaja ja -käsikirjoittaja sekä Nancyn yliopiston kirjallisuuden professori. Vuosikymmen sitten hän osallistui Lahden kansainväliseen kirjailijaseminaariin.

Teoksen tapahtumat käynnistyvät, kun Belle de Jour’iksi (Päivänsini) kutsuttu pikkutyttö löytyy rantavedestä kuristettuna. Olisi banalisoivaa kutsua käännöskirjojen valioista koostuvaa Otavan kirjaston teosta dekkariksi, vaikka se aikoinaan saikin Martin Beck -palkinnon. Oikeudenmukaisuuden pohdinta on rikoksen ratkaisua tärkeämpää, ja kirjan nimi saattaisi viitata oikean ja väärän väliin sijoittuvaan harmaaseen vyöhykkeeseen. Niin kuin eräs suomalainen päivälehtikriitikko toteaa, ”Philippe Claudel asettuu luontevasti suurten klassikkojen – kuten Dostojevskin – rinnalle keskusteltaessa pahuudesta, oikeudesta ja inhimillisestä katoavaisuudesta”.

Taisto Muhonen