Pukkilan elokuun lukupiiri 2022

Maalaus Arto Luoma

Pukkilan lukupiiri käynnistyi kesätauon jälkeen perjantaina 5.8.2022 klo 19 kirjastossa teoksella Traktorien lyhyt historia ukrainaksi, tekijä Marina Lewycka. Teoksella on yhtymäkohtia kuntaan, jossa harjoitetaan maanviljelyä, ja yhden kansakunnan kohtaloon juuri nyt. Marina Lewycka on ukrainalaistaustainen kirjailija, joka syntyi Saksassa pakolaisleirissä vuonna 1946 ja kasvoi Iso-Britanniassa. Esikoiskirja, Traktorien lyhyt historia ukrainaksi, julkaistiin v. 2005 ja suomennettiin 2008 (Sammakko-kustannus).

Kirja ei suinkaan kerro maatalouskoneista, vaan kahden englantilaisen siskoksen yrityksestä estää 84-vuotiaan isänsä avioliitto 36-vuotiaan ukrainalaisen yksinhuoltajan kanssa. Lukiessa kohtaa Ukrainan menneisyyden isän kirjoittaessa tietokirjaa traktoritehtaasta. Maan nykyisyyden haasteet tulevat tutuiksi elämisen ehtojen hankkimiseen keinolla millä tahansa sekä kulttuurien yhteentörmäykset keskiluokkaisessa Englannissa.

Farssimaisuus ja sujuva tarinankerronta ovat tavoittaneet kaksi miljoonaa lukijaa kaikkiaan noin kymmenelle romaanille, jotka Lewycka on julkaissut. Kirjallisuuspalkintoja on myönnetty kuusi. Vuonna 2020 kirjailija on julkaissut viimeisimmän romaaninsa ”The good, bad and little bit stupid”. Hän on avoimesti kertonut sairastumisestaan ataksiaan (tahdonalaisten lihasten koordinoinnin ongelma) ja pohtii The Guardian-lehden haastattelussa ironiseen tyyliinsä, ”saiko tämä harvinainen neurologinen sairaus alkunsa keskitysleirin Zyklon B:stä, jota hänen äitinsä sai tarpeeksi kuollakseen, mutta ei sikiö. Tai oliko se sittenkin amalgaamipaikan syytä?”

Taisto Muhonen