Arto Luoma ja Pasi Niemi palkittiin

Pukkilan Kulttuuriyhdistys ja Pukkilan kunta ovat valinneet vuosittain pukkilalaisen kulttuurivaikuttajan. Vuoden 2018 kulttuuripalkinnon sai markkinointiviestintä- ja kulttuuriyrittäjä Arto Luoma. Tunnustus myönnettiin Pukkila Kuutamolla -tapahtumassa Onnintorilla lauantaina 25.8.2018.

Aikaisemmin palkitut: 2017 Virpi Kallio, 2016 Yrjö Siltala, 2015 Pertti Mäkelä.

Kuvassa yllä vasemmalla palkittu Arto Luoma, kunnanhallituksen puheenjohtaja Markus Kalliokivi ja kunnanjohtaja Juha Myyryläinen.

Samassa yhteydessä Pukkilan kunta myönsi erityistunnustustuksen Ruokapaikka Kohisevan yrittäjälle Pasi Niemelle, jonka 13 vuoden ura Kohisevan toiminnan ja konserttien järjestäjänä tulee ainakin toistaiseksi päättymään juuri Kuutamolauantaina järjestettyyn Mafia Honeyn konserttiin.

Alhaalla kuvassa vasemmalla (klikkaa kuvaa) erityistunnustuksen vastaanottaja Pasi Niemi ja kunnanhallituksen puheenjohtaja Markus Kalliokivi.

Kuvat: Ulpukka Nurminen

Palkintojen luovutuspuheet 25.8.20018

Matkus Kalliokivi

Tänä vuonna Pukkilan Kulttuuriyhdistys ja Pukkilan kunta muistavat kahta henkilöä, joilla molemmilla on ollut erityinen asema paikallisessa kulttuurielämässä viime vuosien aikana. Vuoden 2018 kulttuuripalkinnon tulee vastaanottamaan kulttuurin moniosaaja Arto Luoma ja Pukkilan kunnan myöntämän erityistunnustus myönnetään Ruokapaikka Kohisevan yrittäjälle Pasi Niemelle, jonka 13 vuoden ura Kohisevan toiminnan ja konserttien järjestäjänä tulee ainakin toistaiseksi päättymään juuri tänään järjestettävään Mafia Honeyn konserttiin.

Pukkilan Kulttuuriyhdistyksen ja Pukkilan kunnan yhdessä myöntämän kulttuuripalkinnon saaja Arto Luoma on henkilö, jolla on kirjaimellisesti näkyvä ja kuuluva asema yhteisössämme esiintyvänä ja luovana muusikkona, taiteilijana, graafisen- ja mainosalan yrittäjänä ja yhteiskunnallisesti aktiivisena keskustelijana ja kriitikkona. On puhdas sattuma ja sinänsä erittäin onnistunut sattuma, että juuri tällä viikolla Arton pääasiassa talkootyönä suunnittelemista tapahtumajulisteista koottu näyttely runsaan vuosikymmenen ajalta on esillä Onnin Saima-salissa. Näyttely kertoo osaltaan Arton aktiivisesta toiminnasta Pukkilan kulttuurielämässä.

Arto on ollut Pukkilan Kulttuuriyhdistyksen vahva taustavaikuttaja sen perustamisesta lähtien ja viime aikoina myös yhdistyksen toiminnan kantava voima. Arto suunnitteli meille alkajaisiksi yhdistyksen oivaltavasti moniselitteisen logon ja suunnitteli yhä käytössä olevan jäsenmaksulomakkeemme. Arton ansiosta vanhasta nettisivustostamme kuoriutui kokonaan uusi, ajantasaisesti päivittyvä ja joka suhteessa esittelykelpoinen pukkilalaisen kulttuurielämän toimintojen tiedotuskanava, jolle on ollut kysyntää vuosien ajan.

Arto on järjestänyt kuutena peräkkäisenä vuotena suositun ja korkeatasoisen Jazzpiknik-tapahtuman pappilan puistossa. Tapahtuma on lisännyt suosiotaan vuosi vuodelta. Arto on koonnut myös viime vuosien parhaan ITE-taidenäyttelyn pappilan piha-alueelle tapahtuman alkuunpanijan Yrjö Siltalan ideaa kunnioittaen. Arto on esiintynyt usein esittävänä taiteilijana mm. Onnin toritapahtumissa. Arton esittämät omat sävellykset eivät ehkä ole saaneet paikalliselta yleisöltä ansaitsemaansa huomiota, sillä Arto on todellakin lahjakas muusikko. Arton moniosaaminen on ehkä avautunut parhaiten Arton luovuutta läheltä seuranneille henkilöille. Arton yritys Art&Free on esimerkki menestyneestä graafisen viestinnän ja suunnittelun yritystoiminnasta, joka on palvellut monessa muodossa myös meitä pukkilalaisia, erityisesti yhdistystoimijoita.

Arto on taitava myös kuvataiteilijana – muistettakoon hänen mainiot karikatyyrinsä julkisuuden henkilöistä ja hieman paikallisemmistakin julkkiksista, sekä hänen muut työnsä, jotka ovat olleet esillä ITE-näyttelyissä ja Arton kotikentällä Pukkilan vanhan meijerin tiloissa.

Arto on aktiivinen, kriittinen ja oivaltava keskustelija sekä kulttuurielämässä että paikkakunnan elämässä yleensä. Pukkilassa ”suurta maailmaa” nähnyt kulttuuritoimija ei ole aina saanut ansaitsemaansa arvostusta, vaikka tosiasia on, että useimmat toimeliaat kuntalaiset ovat nimenomaan muuttovirran mukanaan tuomia Arton tavoin.

Muistettakoon tässä yhteydessä myös, että Arto Luoma ja Aila Pukkila ovat toimineet Galleria Koivulinnan näyttelytoiminnan pyörittäjänä vuonna 2009.

Parin viime vuoden aikana Arton taideaktiviteetit ovat tulleet esiin Kulttuuriyhdistyksen taide- ja ruokamatkojen järjestäjänä ja toteuttajana yhdessä Ailan ja seuran sihteerin Liisa Tojkanderin kanssa.

Yhdistysaktiivina Arto on toiminut myös Pukkilan sotaveteraanien puheenjohtajana kymmenisen vuotta sekä Uudenmaan sotaveteraanien piirihallituksessa.

Jos mietitään vapaaehtoisuuden pohjalta toimivaa kulttuuriaktiivia, joka on saanut eniten toimeliaisuutta aikaan Pukkilan kulttuuri- ja yhdistyselämässä Yrjö Siltalan jälkeen, mieleen ei ihan helposti tule muita kuin Arto Luoma.

Päivän toinen palkittava Pasi Niemi on toiminut Ruokapaikka Kohisevan lounas, -pitopalvelu- ja konserttitoiminnan pyörittäjänä vuodesta 2005. Loistavana kokkina ja hyvillä suhteillaan musiikkielämään Pasi on onnistunut luomaan ainutlaatuisen korkeatasoisia musiikkielämyksiä, hyvää ruokaa ja Kohisevan perinteikkään miljöön yhdistävän konseptin, joka on saanut viime aikoina jäljittelijöitä. Kohisevan konserttien nimekäs esiintyjäkaarti on saanut muusikkojen fanit löytämään Pukkilan kaukaakin – ja samalla tuonut Pukkilaa laajalti tunnetuksi aktiivisena kulttuuritapahtumien kuntana. Lukemattomat ihmiset ovat hämmästelleet, miten piskuinen Pukkila on onnistunut houkuttelemaan esiintyjiä, joista kilpaillaan ympäri Suomen. Salaisuuden avaimet ovat Pasin hallussa. Ellei Kohisevan asiakkaiden paikkamäärä olisi rajallinen, tapahtumien yleisömäärät olisivat varmaankin olleet huomattavia.

Kohisevan konsertit ovat olleet suosittuja, nopeasti loppuunmyytyjä tapahtumia. Keskeinen yhteistyökumppani on ollut Pasin puoliso Mari Vesala, joka muusikkona ja radiotoimittajana on myös luonut ympärilleen laajan yhteistyökumppanien verkoston ja toiminut samalla Kohisevan toiminnan aktiivisena tiedottajana. Vaikka Mari ei ole tänään läsnä palkinnon luovutustilaisuudessa, muistakaamme kiitollisuudella myös hänen panoksensa pukkilalaisen kulttuurielämän hyväksi. Samalla on myös syytä mainita Pasin sisaren Sari Jagielskin panos Kohisevan toiminnassa. Yhdessä tekeminen ja yhteisöllisyys nivoutuvat yhteen tässäkin tapauksessa esimerkillisellä tavalla.

Pasi Niemen omaa panosta paikallisen yhteisöllisyyden kehittäjänä ja kulttuurielämän vaikuttajana ei voi mitenkään vähätellä. Siksi taannoin järjestetyssä paikallisten yhdistysten ja kunnan edustajien yhteistapaamisessa nousi esiin yksimielinen tahtotila Pasin Pukkilaan jättämän kulttuurijäljen huomioimiseksi. Täten päätettiin myöntää Pasille Pukkilan kunnan erityinen tunnustuspalkinto. Vastaavaa tunnustusta ei ole ole myönnetty koskaan aikaisemmin. Tämä osoittakoon meidän pukkilalaisten tuntema arvonanto sinun Pasi tekemääsi arvokasta kulttuurityötä kohtaan.