Arto Luomasta vuoden kulttuurivaikuttaja

Pukkilan Kulttuuriyhdistys ja Pukkilan kunta ovat valinneet vuosittain pukkilalaisen kulttuurivaikuttajan. Vuoden 2018 kulttuuripalkinnon sai markkinointiviestintä- ja kulttuuriyrittäjä Arto Luoma. Tunnustus myönnettiin Pukkila Kuutamolla -tapahtumassa Onnintorilla lauantaina 25.8.2018.

Aikaisemmin palkitut: 2017 Virpi Kallio, 2016 Yrjö Siltala, 2015 Pertti Mäkelä.

Kuvassa yllä vasemmalla palkittu Arto Luoma, kunnanhallituksen puheenjohtaja Markus Kalliokivi ja kunnanjohtaja Juha Myyryläinen.

Kuvat: Ulpukka Nurminen

Palkinnon luovutuspuhe 25.8.20018

Matkus Kalliokivi

Tänä vuonna Pukkilan Kulttuuriyhdistys ja Pukkilan kunta muistavat kahta henkilöä, joilla molemmilla on ollut erityinen asema paikallisessa kulttuurielämässä viime vuosien aikana. Pukkilan Kulttuuriyhdistyksen vuoden 2018 kulttuuripalkinnon tulee vastaanottamaan kulttuurin moniosaaja Arto Luoma ja Pukkilan kunnan myöntämän erityistunnustus myönnetään Ruokapaikka Kohisevan yrittäjälle Pasi Niemelle, jonka 13 vuoden ura Kohisevan toiminnan ja konserttien järjestäjänä tulee ainakin toistaiseksi päättymään juuri tänään järjestettävään Mafia Honeyn konserttiin.

Pukkilan Kulttuuriyhdistyksen ja Pukkilan kunnan yhdessä myöntämän kulttuuripalkinnon saaja Arto Luoma on henkilö, jolla on kirjaimellisesti näkyvä ja kuuluva asema yhteisössämme esiintyvänä ja luovana muusikkona, taiteilijana, graafisen- ja mainosalan yrittäjänä ja yhteiskunnallisesti aktiivisena keskustelijana ja kriitikkona. On puhdas sattuma ja sinänsä erittäin onnistunut sattuma, että juuri tällä viikolla Arton pääasiassa talkootyönä suunnittelemista tapahtumajulisteista koottu näyttely runsaan vuosikymmenen ajalta on esillä Onnin Saima-salissa. Näyttely kertoo osaltaan Arton aktiivisesta toiminnasta Pukkilan kulttuurielämässä.

Arto on ollut Pukkilan Kulttuuriyhdistyksen vahva taustavaikuttaja sen perustamisesta lähtien ja viime aikoina myös yhdistyksen toiminnan kantava voima. Arto suunnitteli meille alkajaisiksi yhdistyksen oivaltavasti moniselitteisen logon ja suunnitteli yhä käytössä olevan jäsenmaksulomakkeemme. Arton ansiosta vanhasta nettisivustostamme kuoriutui kokonaan uusi, ajantasaisesti päivittyvä ja joka suhteessa esittelykelpoinen pukkilalaisen kulttuurielämän toimintojen tiedotuskanava, jolle on ollut kysyntää vuosien ajan.

Arto on järjestänyt kuutena peräkkäisenä vuotena suositun ja korkeatasoisen Jazzpiknik-tapahtuman pappilan puistossa. Tapahtuma on lisännyt suosiotaan vuosi vuodelta. Arto on koonnut myös viime vuosien parhaan ITE-taidenäyttelyn pappilan piha-alueelle tapahtuman alkuunpanijan Yrjö Siltalan ideaa kunnioittaen. Arto on esiintynyt usein esittävänä taiteilijana mm. Onnin toritapahtumissa. Arton esittämät omat sävellykset eivät ehkä ole saaneet paikalliselta yleisöltä ansaitsemaansa huomiota, sillä Arto on todellakin lahjakas muusikko. Arton moniosaaminen on ehkä avautunut parhaiten Arton luovuutta läheltä seuranneille henkilöille. Arton yritys Art&Free on esimerkki menestyneestä graafisen viestinnän ja suunnittelun yritystoiminnasta, joka on palvellut monessa muodossa myös meitä pukkilalaisia, erityisesti yhdistystoimijoita.

Arto on taitava myös kuvataiteilijana – muistettakoon hänen mainiot karikatyyrinsä julkisuuden henkilöistä ja hieman paikallisemmistakin julkkiksista, sekä hänen muut työnsä, jotka ovat olleet esillä ITE-näyttelyissä ja Arton kotikentällä Pukkilan vanhan meijerin tiloissa.

Arto on aktiivinen, kriittinen ja oivaltava keskustelija sekä kulttuurielämässä että paikkakunnan elämässä yleensä. Pukkilassa ”suurta maailmaa” nähnyt kulttuuritoimija ei ole aina saanut ansaitsemaansa arvostusta, vaikka tosiasia on, että useimmat toimeliaat kuntalaiset ovat nimenomaan muuttovirran mukanaan tuomia Arton tavoin.

Muistettakoon tässä yhteydessä myös, että Arto Luoma ja Aila Pukkila ovat toimineet Galleria Koivulinnan näyttelytoiminnan pyörittäjänä vuonna 2009.

Parin viime vuoden aikana Arton taideaktiviteetit ovat tulleet esiin Kulttuuriyhdistyksen taide- ja ruokamatkojen järjestäjänä ja toteuttajana yhdessä Ailan ja seuran sihteerin Liisa Tojkanderin kanssa.

Yhdistysaktiivina Arto on toiminut myös Pukkilan sotaveteraanien puheenjohtajana kymmenisen vuotta sekä Uudenmaan sotaveteraanien piirihallituksessa.

Jos mietitään vapaaehtoisuuden pohjalta toimivaa kulttuuriaktiivia, joka on saanut eniten toimeliaisuutta aikaan Pukkilan kulttuuri- ja yhdistyselämässä Yrjö Siltalan jälkeen, mieleen ei ihan helposti tule muita kuin Arto Luoma.