Kulttuuripalkinto 2019 Taisto Muhoselle

Vasemmalta kunnanjohtaja Juha Myyryläinen, palkinnon saaja Taisto Muhonen ja kulttuuriyhdistyksen puheenjohtaja Markus Kalliokivi. Kuva Arto Luoma

Pukkilan Kulttuuriyhdistys ja Pukkilan kunta jakoivat vuoden 2019 kulttuuripalkinnon Taisto Muhoselle Pukkila Kuutamolla -tapahtumassa Onnintorilla lauantaina 24.8.2019 klo 10.45.

Tunnustus jaettiin nyt viidennen kerran. Aikaisemmat palkitut ovat: 2015 Pertti Mäkelä, 2016 Yrjö Siltala, 2017 Virpi Kallio ja 2018 Arto Luoma.

Luovutuspuheen piti torilla Pukkilan Kulttuuriyhdistys ry:n puheenjohtaja Markus Kalliokivi.

Pukkilan Kulttuuriyhdistyksen ja Pukkilan kunnan yhdessä jakama kulttuuripalkinto myönnetään tänä vuonna viidettä kertaa. Palkitut ovat henkilöitä, jotka ovat jättäneet pysyvän jäljen pukkilalaiseen kulttuurielämään. Jakoperusteissa huomioidaan paitsi kulttuuriteot, myös palkittavien panos pukkilalaisen yhteisöllisyyden lisäämisessä. Aikaisemmin palkinnon ovat saaneet valokuvaaja Pertti Mäkelä, joka on tallentanut paikallisia tapahtumia, ympäristöä ja kulttuurielämää arvokkaiksi kuvakokoelmiksi, joista valikoima julkaistaan säännöllisesti pukkilakk.fi -sivustolla, ja toisena Yrjö Siltala Galleria Koivulinnan perustajana ja galleristina, sekä monipuolisena kulttuuritoimijana esimerkiksi näytelmäharrastuksen ylläpitäjänä kotikylässään Kanteleella. Kolmantena palkittiin toimittaja ja kirjailija Virpi Kallio, joka on työnsä puolesta tallentanut Pukkilan historiaa ja tapahtumia Orimattilan Sanomien palstoilla ja kirjoittanut useita kirjoja pukkilalaisten yhdistysten ja yhteisöjen lähihistoriasta ja mm. Yrjö Siltalan elämäkerran. Viime vuoden palkinnon sai Arto Luoma Jazzpiknik-tapahtuman tuottajana, muusikkona ja monipuolisena kulttuuritoimijana ja kantaaottavana keskustelijana.

Kulttuuripalkinnon saajat ovat henkilöitä, jotka tullaan muistamaan silloinkin, kun Pukkilan viime vuosikymmenten historiaa joskus kirjoitetaan jatkona Martti Saariston 35 vuoden takaiselle Pukkilan historia -kirjalle. Kulttuuripalkinnon saajat ovat paikallisia merkkihenkilöitä, jotka ovat toiminnallaan avanneet uusia polkuja pukkilalaisen yhteisön hyväksi ja sen näkyvyyden lisäämiseksi.

Vuoden 2019 kulttuuripalkinnon saaja on vaikuttanut hyvinkin näkyvästi kolmen vuosikymmenen ajan pukkilalaisessa sivistys- ja kulttuurielämässä. Korostan erityisesti tässä tapauksessa sivistys -sanaa, sillä palkittava edustaa suomalaisen sivistyneistön kulttuuriperintöä Pukkilassa harvinaislaatuisella tavalla.

Palkinnon saa tänä vuonna Taisto Muhonen, jonka persoonassa ja olemuksessa henkilöityy sivistyksen käsite. Jokainen kirjastonkäyttäjä, joka on Taiston työvuosina kirjastosihteerinä saanut keskustella hänen kanssaan kirjallisuudesta tai mistä kulttuurielämän aiheesta tahansa, on vaikuttunut Taiston yleissivistyksen laajuudesta ja sen taustalla olevasta hämmästyttävästä muistista. Taisto jos kuka on henkilö, jota voi kutsua käveleväksi tietosanakirjaksi. Suunnattoman faktatiedon hallitsemisen lisäksi hän lausuu ulkoa runoja ja kirjojen tekstinkatkelmia vaivattomasti kuin paperilta lukien, poimien niitä kuhunkin tilanteeseen ja aiheeseen sopivasti yhtä vaivattomasti kuin poimisi ostoksia kaupan hyllyiltä. Lukemansa elämäkerrat Taisto muistaa hengästyttävän yksityiskohtaisesti, ja kun hän puhuu kulttuurivaikuttajista ja muista menneiden vuosikymmenten merkkihenkilöistä, tuntuu siltä kuin hän olisi elänyt ja kulkenut heidän rinnallaan. Taisto osaa herättää tarinat eloon kuten vain parhaat tarinankertojat osaavat.

Taiston kysymyksessä ollessa valtava sivistyneisyys ei ole kuitenkaan itsetarkoitus, vaan hän on antanut sen pyyteettömästi asiakaspalvelukäyttöön työvuosinaan ja nyt eläkkeelle jäätyään hän on jakanut sen hedelmiä luennoitsijana ja lukupiirin vetäjänä. Kirjastosihteerin virkatehtävien rinnalla Taisto hoiti jonkin aikaa myös kunnan kulttuuripalveluja eli järjesti mm. juhlatilaisuuksia puhujineen ja esiintyjineen. Taiston aikana Pukkilan kirjasto oli paljon enemmän kuin tavallinen kirjasto. Taiston luo oli helppo tulla kaikkine huoline ja murheineen, sillä Taisto oli empaattinen keskustelukumppani, joka ei antanut kiireen ja stressin näkyä asiakaskohtaamisissa. Taiston aikana kirjaston yleissivistävä merkitys korostui, sillä harvoin kukaan osasi esittää sellaista kysymystä, johon Taisto ei löytänyt vastausta, tai pyytää sellaista aineistoa, jota Taisto ei olisi onnistunut jostakin hankkimaan.

Kirjailijoita ja kirjallisuutta käsittelevät luentonsa Taisto on saattanut suuren yleisön luettaviksi, sillä tänä kesänä tekemänsä valtavan puhtaaksikirjoitustyön jälkeen aineistosta suurin osa on Pukkilan kirjastossa sähköisessä muodossa kirjaston käyttäjien saatavilla. Yhteensä 16 luentoa ovat olleet perusteellisena työmyyränä tunnetulta Taistolta suuri ponnistus. Näissä kirjoituksissa Taisto ei tyydy kopioimaan jo kirjoitettua, vaan tulkitsee ja analysoi, ja laajan tietämyksensä ansiosta kutoo kohteensa osaksi laajempaa kulttuurihistoriaa. Siksi Taiston luennot ovat mukaansatempaavia ja kirjallisesti ansiokkaita.

Taisto on toiminut Pukkilan Kulttuuriyhdistyksen hallituksen jäsenenä yhdistyksen perustamisesta v. 2013 alkaen. Taisto on ollut mukana kirjallisuuspiirin, nykyiseltä kutsumanimeltään lukupiiri, toiminnassa vuosikausia ja toimii nykyisin lukupiirin vetäjänä ja koolle kutsujana. Alun perin kansalaisopiston kurssina toimineen kirjallisuuspiirin lakattua, kirjallisuuden harrastajat jatkoivat kokoontumista kirjastossa kulttuuriyhdistyksen suojissa, ja lukupiiriläisten määrä on ollut kasvussa sen jälkeen, kun Taisto otti ryhmän vetovastuun. Työvuosinaan Taisto näki vaivaa lukuohjelmassa olevan kirjallisuuden niteiden hankkimiseksi kaukolainoina kurssilaisten käyttöön. Taiston laaja tietämys tulee esiin myös lukupiirin rönsyilevissä keskusteluissa, joissa kulttuurihistoria ja ajankohtaiset yhteiskunnalliset aiheet nousevat yhtä tärkeiksi kuin käsiteltävä kirjallisuus. Pukkilan lukupiiri on paljon enemmän kuin lukupiiri. Se tuo mieleen menneiden vuosikymmenten sivistyneistön illanistujaiset, jossa karismaattisten isäntien tai emäntien johdolla kokoonnuttiin keskustelemaan yksityiskoteihin ja ravintoloihin taiteesta, politiikasta ja kaikesta mahdollisesta. Taiston luotsaamat lukupiirit ovat parhaimmillaan antoisia kulttuuri-iltoja.

Kun kevätkesällä istuimme Taiston kanssa paikallisessa ravintolassa nostamassa juhlamaljat päivänä, jona hänen Pukkilaan muutostaan tuli täyteen 30 vuotta, entinen kunnanhallituksen puheenjohtaja pysähtyi kiittämään Taistoa mainiten hänet ainoana kunnan viranhaltijana, josta kenelläkään ei ole ollut pahaa sanottavaa. Tähän mielipiteeseen on helppo yhtyä niin kirjaston asiakkaan kuin nykyisen kunnanhallituksen puheenjohtajankin näkökulmasta. Jo tämä seikka yksistään on palkitsemisen arvoinen saavutus.

Hyvät kuulijat, olemme varmaan kaikki yksimielisiä siitä, että meidän kaikkien oma legendaarinen kirjastosetä Taisto on ansainnut kulttuuripalkinnon 30 vuoden elämäntyöstään meidän pukkilalaisten sivistäjänä, kulttuurikasvattajana ja aktiivisena kulttuuritoimijana.

24.8.2019 Markus Kalliokivi