Kulttuurintekijä 2020 -palkinto jaettiin

Pukkilan Kulttuuriyhdistys valitsee vuosittain pukkilalaisen kulttuurintekijän. Tämän vuoden ansioituneiksi palkinnonsaajiksi valittiin pianisti Anu Silvasti ja sellisti Antero Manninen. Erityinen ansio on Juha Maunon ja palkittujen Pukkilaan tuoma Musiikkia Tupaan! -kotikonserttiperinne.

Virpi Kallion kuvassa (ylhäällä) soittaa Apocalyptica vuonna 2017 Tommi Maasillan ja Noora Kuikan kodissa. Antero Manninen on yhtyeen perustajajäseniä.

Kulttuuriyhdistyksen puheenjohtajan Markus Kalliokiven puhe kulttuuripalkinnon luovuttamistilaisuudessa 22.8.2020

Pukkilan kulttuuriyhdistyksen hallituksen kokouksen asialistalla 25.8.2014 oli aivan uusi asia. Vuoden toiminnassa ollut yhdistys etsi vielä siinä vaiheessa toimintamuotojaan, ja asialistalla oli itse asiassa kaksi musiikkiin liittyvää asiaa, joista toinen oli osallistuminen järjestyksessä toisen Jazzpiknik-tapahtuman toteutukseen pappilan puutarhassa. Hallituksen jäsen Juha Mauno oli tehnyt kokoukseen aloitteen kotikonserttien järjestämisestä pukkilalaisissa yksityiskodeissa teemalla ”Musiikkia tupaan!” – huutomerkki perässä. Idea sinänsä ei ollut uusi. Kotimusisointi on vanha perinne Suomessa 1800-luvun alkupuolelta lähtien ja Euroopassa sitä on harjoitettu Rooman keisareista lähtien. Säveltäjien ja muusikoiden kodeissa järjestettiin säännöllisesti intiimejä konsertteja ohjelman koostuessa kamarimusiikista, pianomusiikista ja laulusävellyksistä, jotka soveltuivat esitettäväksi asuintiloissa. Juha Mauno oli ottanut yhteyttä kahteen pukkilalaiseen muusikkoon, joilla oli laajat yhteydet musiikkipiireihin, ja hän oli tarjonnut esimerkillisesti oman kotinsa Savijoella ensimmäisen konsertin pitopaikaksi, kartanomaisen maalaistalon, joka sopi mitä parhaiten kamarimusiikkikonsertin järjestämiseen. Ohjelmassa oli musiikkia viululle, sellolle, pianolle ja lauluäänelle ja oheistarjoiluista vastasi isäntäpari, kuten kaikissa myöhemmissäkin konserteissa.


Tämän vuoden kulttuuripalkinnon saajat Antero Manninen ja Anu Silvasti ovat molemmat pitkän linjan muusikoita ja vastanneet Musiikia tupaan!-konserttien esiintyjä- ja ohjelmavalinnoista koko konserttisarjan historian ajan. Koronarajoitusten aikana Anteron ja Anun kotonaan tunnelmallisessa hirsipintaisessa olohuoneessa taltioimaa musisointia saatiin kuulla myös netin kautta. Koronarajoitusen aikana myöskään näitä konsertteja ei ole järjestetty, 24. marraskuuta 2019 järjestetty upea Jukka Nykäsen pianokonsertti Tane Pirhosen kodissa Syvänojalla on toistaiseksi konserttisarjan viimeinen.


Huutomerkki Musiikkia tupaan!- otsikon perässä tarkoittaa tietyllä tavalla myös imperatiivia – käskylausetta – jonka tarkoitus on ollut haastaa pukkilalaiset tarjoamaan oman kotinsa konserttien käyttöön. Anun ja Anteron sekä Juha ja Sisko Maunon lisäksi kotinsa ovat antaneet konserttikäyttöön mm. Mikko ja Elina Simolinna, Jussi ja Anne Simolinna, Anmari Ahveninen, Tommi Maasilta ja Noora Kuikka sekä Tane ja Raili Pirhonen – jotka muuten hankkivat tätä marraskuun konserttia varten kotiinsa uuden pianonkin. Tämäkin on lähes kultuuripalkinnon arvoinen panostus kulttuuriyhdistyksen toiminnantarkastajana yhdistyksen perustamisesta lähtien toimineelta Tanelta. lisäsi ehdotuksen painokkuutta – ja vaativuutta – se haastoi pukkilalaiset avaamaan kotinsa musiikille ja sitä kuuntelevalle yleisölle.


Juha Mauno oli ottanut yhteyttä kahteen pukkilalaiseen muusikkoon, joilla oli laajat yhteydet muusikkopiireihin, ja hän oli tarjonnut esimerkillisesti oman kotinsa Savijoella ensimmäisen konsertin pitopaikaksi, kartanomaisen talon, joka sopi mitä parhaiten kamarimusiikkikonsertin järjestämiseen.


Kotimusisointi on vanha perinne Suomessa 1800-luvulta. Säveltäjien ja muusikoiden kodeissa järjestettiin säännöllisesti intiimejä konsertteja ohjelman koostuessa kamarimusiikista, pianomusiikista ja laulusävellyksistä, jotka soveltuivat esitettäväksi asuintiloissa. Musiikia tupaan! Otsikon perässä on huutomerkki, joka tekee otsikosta tavallaan imperatiivin – käskylauseen.