Syyskuun lukupiiri 2022

Kuva Arto Luoma

Syyskuun lukupiiri kirjastossa 2.9.2022 klo 19.

Suuriin ikäluokkiin syntyneenä suomalaisena kuulun nyt jo ikääntyneeseen kansanosaan, jolle ääniradio etenkin lapsuudessa ja varhaisnuoruudessa oli korvaamattoman tärkeä väline. Ohjelmatarjonnassa tämä veronmaksajien ylläpitämä laitos pyrki kiitettävästi ottamaan huomioon kaikki väestöryhmät. Monet säännöllisesti toistuvat lähetykset kokosivat yhä uudelleen laajan, uskollisen kuulijakunnan. Oli lauantain toivottuja levyjä, sosiaalista kirjelaatikkoa, maamiehen tietolaaria, Markus-sedän lastentuntia, sunnuntaisekoitusta ja ota tai jätä -tietokilpailua, puhumattakaan tasokkaasta radioteatterista, joka maanantai-iltaisin hiljensi kymmenettuhannet kansalaiset ja kokonaiset perheet viikon kuunnelman äärelle.

Yksi nimi on lähtemättömästi jäänyt radioteatterin ystävien mieleen: Marja Rankkala. Kaksikymmentä vuotta sitten 84-vuotiaana kuollut Rankkala oli näyttelijä, ohjaaja, dramaturgi ja kääntäjä, joka teki pååasiallisen elämäntyönsä Yleisradion palveluksessa. Hänen kirjallisen jäämistönsä on saanut haltuunsa toinen teatteritaiteen ammattilainen, kirjailija Heidi Köngäs ja luonut sen pohjalta syvältä koskettavan autofiktion Siivet kantapäissä, joka ilmestyi vajaa vuosi sitten. Kirjan nimi tulee Esa Helasvuon 50 vuotta sitten Marja Rankkalan runoon säveltämästä laulusta Joka pojalla on siivet kantapäissä.

Marja Rankkala perehtyi jo 1940-luvulla näyttämötyön maailmankuulun gurun Konstantin Stanislavskin (1863-1938) näkemyksiin, joista tärkeimpiä on ajatus teatteritaiteen verrattomasta yhteiskunnallisesta merkityksestä ilman puoluepoliittista sitoutumista.

Pukkilan lukupiiri keskustelee Heidi Köngäksen romaanista syyskuun 2. päivän iltana kirjastossa.

Taisto Muhonen